Je vaše spletno mesto počasno?

Hitro nalaganje spletnih strani je najpomembnejše prav za spletne uporabnike. Po Googlovi raziskavi kar 53% obiskovalcev mobilnih spletnih strani zapusti stran, ki se nalaga več kot tri sekunde. Če želite zadržati obiskovalce se morate osredotočiti na čim hitrejše nalaganje strani. V tem prispevku boste spoznali 6 preprostih načinov za hitro nalaganje spletnih strani in kako to najlažje naredite sami.

Najprej preverite, če ima vaše spletno mesto težave s hitrostjo. Google je ustvaril priročno orodje PageSpeed Insights, s katerim boste hitro opravili analizo vašega spletnega mesta.

Orodje preveri hitrost strani na podlagi številnih dejavnikov, ki med drugimi vključujejo odzivni čas strežnika, optimiziranje slik in preusmeritve ciljne strani. Ko so izmerjeni vsi dejavniki, bo za spletno mesto prikazan končni rezultat od 0 do 100, tako za namizno kot mobilno različico.

Pomembno pa je vedeti, da noben test ne daje 100% natančne ocene in vedno obstajajo načini za še boljšo optimizacijo in pospešitev spletnega mesta.

1. ustrezno gostovanje

Marsikdo se odloča za najcenejše gostovanje in le redki vedo, da gre za skupen strežnik. To pomeni, da si spletno mesto deli določene vire, kot sta CPU in RAM z drugimi spletnimi mesti.

Za spletna mesta, ki se šele začenjajo graditi ni to nič slabega, ko pa se promet povečuje, se lahko pojavijo težave. Ob povečanem prometu na strežniku ni pomembno, če  so to obiskovalci vaše spletne strani ali katere druge, saj si gostitelja delite z drugimi spletnimi mesti.

Preverite pri vašem ponudniku, kakšno vrsto gostovanja ste izbrali in če je potrebno se odločite za nadgradnjo. Običajno sta na voljo dve možnosti, VPS (virtualni zasebni strežnik) in namenski strežnik.

VPS je nekje na sredini med skupnim in namenskim, ker si še vedno delite strežnik z drugimi, imate pa svoj del virov – dogajanja na drugih spletnih straneh bo imelo manjši vpliv.

Namenski strežnik pomeni, da si virov ne boste delili z nikomer. Lahko pa pričakujete, da bo temu primerno višja cena. Vprašajte za gostovanje pri 123naspletu.

2. optimizirajte svoje slike

Vizualni mediji so še kako pomembni, saj pritegnejo pozornost obiskovalcev in jih dlje časa zadržijo na vaših straneh (odlično za SEO). Slike pa imajo tudi nekaj slabosti: če jih imate na spletnem mestu preveč, bo to vplivalo na hitro nalaganje spletnih strani.

Nikar se ne ustrašite, ne bo jih potrebno odstraniti: Najprej zmanjšate velikost slik tako, da zmanjšate ločljivost ali pa jih preprosto obrežite. To je lahko zelo učinkovito, kajti čas za “interakcijo” se bo močno zmanjšal.

Poskusite lahko tudi s stiskanjem slik. Na spletu obstaja nekaj orodij, ki JPEG in PNG stisnejo. Če ste naša stranka pa vam za to ni potrebno skrbeti – vsaka naložena slika je že stisnjena.

3. predpomnilnik brskalnika (cache)

Predpomnjenje izboljša hitrost, še posebej za obiskovalce, ki se večkrat vračajo na vaše spletno mesto. Tega si pa vsi najbolj želimo! Predpomnjenje omogoča shranjevanje statičnih datotek (npr. datoteke HTML) v brskalniku obiskovalca. Pri vsakem naslednjem dostopu obiskovalca na spletno mesto ni potrebno pridobiti vsake posamezne datoteke iz baze podatkov. To ne velja za nove obiskovalce – hitrost strani za večkratne obiskovalce pa bo močno izboljšana.

4. odstranite nepotrebne vtičnike

Če uporabljate WordPress in imete naloženo veliko število vtičnikov najprej ocenite, če jih sploh potrebujete za delovanje spletne strani. Neustrezni vtičniki povečajo čas nalaganja spletnih mest in upočasnijo hitrost strani.

Seveda ni nujno, da se znebite vseh vtičnikov. Ocenite, katere obiskovalci spletnega mesta uporabljajo in poskrbite za njihovo redno posodabljanje, ostale pa odstranite. Še posebej tiste, ki upočasnjujejo vaše spletno mesto. Ni dovolj, če vtičnike samo onemogočite!

5. Zmanjšajte zunanje skripte

Poskusite zmanjšati število zunanjih skript, kot so socialne integracije, zunanje pisave ali analitične storitve. Res je, da se je težko povsem izogniti zunanjim skriptom, saj obogatijo vaše spletno mesto in nanj privabljajo obiskovalce. Poskusite pa odstraniti najpočasnejše in jih nadomestite z nekaj hitrejšimi.

Na primer pisave: če se neka pisava zelo dolgo nalaga, potem jo zamenjate z novo.

6. Uporabite CDN (omrežje za shranjevanje vsebine)

CDN (omrežje za shranjevanje vsebine) deluje na nek način, kot varnostna kopija vaše spletne strani. Vsebine, kot so JS in CSS datoteke ter slike, se nahajajo tudi na drugih strežnikih.

Strežnik, na katerem se nahaja vaše spletno mesto je manj obremenjen, poleg tega pa potrebuje manj strežniškega prostora → več o tem

Vaša spletno mesto je bilo ustvarjeno z namenom, da pridobiva obiskovalce in med njimi potencialne stranke. Ne dovolite, da hitrost nalaganja strani vpliva na uspešnost vašega spletnega mesta. Če imate težave s hitrostjo vaše spletne strani, nas kontaktirajte, našli bomo najboljšo rešitev!

© 2020, 123naspletu.si | All rights reserved.