Cena spletne strani, dejavniki

Cena spletne strani je največkrat prvo vprašanje, ki ga zastavijo stranke. Težko je stresti ceno iz rokava, dokler nam niso znani vsaj približni podatki o tem, kakšno spletno stran sploh kdo potrebuje. Cena je odvisna od več dejavnikov s katerimi vas želimo v nadaljevanju seznaniti, da ne boste plačevali nečesa nepotrebnega.

Kadar gre za preprosto spletno stran z glavno stranjo in nekaj podstrani (npr. 5 podstrani) se cene začnejo pri 200 €. V to ceno je zajeta izdelava strani brez registracije domene in gostovanja. Gre za spletno stran, ki jo poganja kateri od odprtokodnih platform, npr. WordPress. Na spletu najdete veliko število ponudnikov, ki storitev izdelave spletnih strani ponujajo še za dosti manj denarja oziroma zastonj, vprašanje pa je, kakšni so ostali stroški in kaj sploh dobite za takšen denar.

Najcenejša je samostojna izdelava spletnih strani, dolgoročno pa je največkrat cena višja, še posebej takrat, če jo ustvarjate na npr. Wix.

cena spletne strani

Kakšna je cena gostovanja spletne strani?

Cena gostovanja je nujen strošek, ki se mu ne morete izogniti. Razen v primeru, če gostite spletno stran na vašem računalniku. Za večino spletnih strani je dovolj že deljeni »Shared« strežnik, cena gostovanja je približno 5 € mesečno.

Zahtevnejše spletne strani in večje spletne trgovine pa zahtevajo zmogljive strežnike (VPS), cene se gibljejo od 30 € mesečno in navzgor. Svetujemo da poiščete ponudnika gostovanja iz Slovenije sploh če ciljate na uporabnike v Sloveniji.

Za spletne strani, ki imajo naloženih veliko slik ali video posnetkov priporočamo uporabo CDN strežnikov, ki stanejo od 10 € mesečno in navgor.

Gostovanje in domena pri 123 na spletu →

Kaj pa cena domene?

Priporočamo, da izberete domeno, ki cilja na lokacijo vaših uporabnikov (končnica .si za Slovenijo), končnica .com, če ciljate globalno. Na voljo so tudi ostale končnice, več najdete tukaj.

Cena domene spletne strani je odvisna od ponudnika in od končnice, povprečno pa se cene gibljejo med 10 in 20 €.